Casă de piatră

Nunta țigănească

Posted by Antonio on 2022-07-10 Jurnal

Am făcut-o și pe asta. Adică am fost la o nuntă țigănească, mai exact la o nuntă de țigani români.

De la început vreau să spun că nu nutresc sentimente împotriva țiganilor. Din contră. Sunt chiar bucuros că am putut participa, pentru că este foarte greu să ajungi ca necunoscut la un astfel de eveniment. Spun necunoscut, pentru că am participat oferind serviciile mele pentru desfășurarea nunții în sine și nu ca invitat la nuntă. De asemenea vreau să precizez că mirele și părinții mirelui au subliniat că nunta este țigănească, pentru că ei sunt țigani, iar termenul de țigani nu îi lipsește de tot respectul meu.

Dar să povestesc despre nuntă! Seamănă în multe privințe cu nunta românească. Adică...

Mergi la mire acasă și îi cânți, îl îmbraci și îl pregătești pentru nași. După mire, mergi la nași, le cânți, îi cinstești, apoi împreună cu nașii mergi să iei mireasa. În prealabil, și mireasa este pregătită, împodobită, și i se cântă în așteptarea mirelui și a nașilor. La venirea acestora se iese în drum unde se face horă și se cântă despre frumusețea miresei, grija nașilor și bucuria nunții. Apoi se ia rămas bun de la părinți și se merge la biserică.

Ceremonia religioasă a fost la fel de frumoasă ca la oricare nuntă românească, respectându-se toate ritualurile sfinte.

Apoi alaiul a plecat către locația petrecerii, la acest eveniment fiind vorba de un restaurant cu grădină verde interioară cu multă vegetație, multă umbră și un iaz... Foarte frumos realizat.

Mireasa și mirele au călătorit într-o limuzina albă și au fost primiți cu șampanie, pe covor din petale de trandafiri. La rândul lor au primit rând pe rând invitații și s-a trecut destul de repede la muzică și dans.

Muzica, țigănească autentică, nu improvizațiile mult cunoscute, m-a surprins într-un mod extraordinar. Obișnuit cu trilurile orientale reinterpretate de tot felul de lăutari minune, muzica aceasta alertă pur țigănească m-a uluit. Nu puteai sta pe scaun și doar să o asculți. Pur și simplu, parcă purtate de o vrajă, picioarele și tot corpul căpătau o energie debordantă, care trebuia eliberata prin dans și joc.

Toată lumea a dansat. Nimeni nu a stat pe scaun. Masa s-a servit pe nevăzute - la așa muzică nici că mai aveai timp să te uiți la masă - aperitiv, sarmale cu mămăligă, friptură de pui și de porc cu cartofi copți, tort diplomat, toate stropite din belșug cu vin, whisky și bere la discreție. Nu mai vorbim de apa sau coca-cola, fanta...

Cum spuneam, atmosfera de dans era atât de puternică că nu puteai rezista și s-a dansat până la ultima melodie cântată de lăutari specializați pe astfel de muzică, aduși special pentru un astfel de eveniment.

Toți invitații au avut grijă la aspectul fizic și vestimentar, anterior trecând pe la salonul de estetică și purtând haine special pentru acest eveniment. Mireasa și mirele au strălucit la propriu, iubirea și fericirea lor fiind de poveste. Nașa și nașul de asemenea, tineri, frumoși și fericiți. Toate femeile au fost frumoase, iar soții lor foarte mândri de ele.

Am plecat dimineața vrăjit de muzică, cam amețit de decibelii încasați - aproape că nu mai auzeam - și foarte bucuros că în ciuda scandalurilor foarte des povestite de la nunțile țigănești, această nuntă parcă a fost o lecție de decență care să vină și să contrazică toate cutumele.

Un singur lucru totuși a lipsit: costumele tradiționale. Cred că ar fi fost o nunta perfectă.

Felicitări și... Casă de piatră!
*

3342 vizite

Comenteaza
Citeste si

Merităm Apocalipsa

Obsesia morții colective


Citeste si

De ce trădează femeile în dragoste?

De cine v-ați îndrăgostit?


Citeste si

Bizzfinder

Toate afacerile românești într-un singur catalog


Citeste si

Rug

O veche vină