Orhideea de vanilie

Edmond Albius

Posted by EvaFirst on 2024-12-10 La ceai

Edmond Albius era doar un băiețel de 12 ani, înrobit și fără educație formală, în 1841. Cu toate acestea, a reușit să dezvolte o tehnică inovatoare de polenizare a orhideelor de vanilie rapid și profitabil, rezolvând o enigmă care i-a intrigat pe botaniștii proeminenți ai vremii. Fără contribuția lui, vanilia nu ar fi obținut popularitatea pe care o are astăzi.

În anii 1820, coloniștii francezi au adus capsule de vanilie pe insula Reunion, unde Albius s-a născut în 1829, lângă Madagascar, și în Mauritius din Mexic. Curând a devenit clar că nicio insectă din regiune nu putea poleniza orhideele de vanilie, spre deosebire de Mexic, unde albinele sălbatice își făceau treaba. În anii 1830, botanistul belgian Charles Morten a dezvoltat o tehnică manuală de polenizare, dar a durat mult timp și muncă.

Albius, la 12 ani, a folosit frunze de iarbă sau bucăți fine de lemn pentru a ridica capacul florilor și a împături partea masculină, permițând polenului să intre în contact cu partea feminină. Apoi, cu degetul mare, a apăsat ușor, realizând polenizarea eficient. Deși simplă, tehnica sa a revoluționat industria și a transformat Reunion într-unul dintre cei mai mari furnizori de vanilie din lume.

Contribuțiile lui Albius la știință au trecut neobservate în timpul vieții sale și a murit în sărăcie și uitare. La doar mulți ani de la moartea sa, munca sa a fost recunoscută și celebrată ca o descoperire semnificativă în istoria botanicii. Până în ziua de azi, tehnica Albius este folosită în Madagascar și țara se remarcă ca cel mai mare furnizor de vanilie din lume.

Text preluat

*

5488 vizite

Comenteaza




Citeste si

Neamul bun și neamul prost

Dacă nu citești, nu știi


Citeste si

Pentru mine ești tu

Să faci dragoste


Citeste si

Atunci ți-am dăruit totul

Scrisori cenzurate


Citeste si

Inutil

Lumea nu este pentru toți


Citeste si

Stai departe

Te dovedește cu experiența


Citeste si

...Orașul

Cutremur


Citeste si

O altă cale

Așa cum ai ales tu să fie.


Citeste si

Sentimentul românesc al isteriei

Cred că asta ne distinge