Abuzul

Puterea

Posted by Thomas on 2022-09-17 Jurnal

Ce este puterea ? Cum controlezi puterea ? Este puterea un factor pentru abuzuri ?

Prin experiențele de viață pe care le trăim ar trebui să atingem nivele de conștiință tot mai înalte. Realitatea ne arată însă tot mai mulți oamenii fără conștiință sau cu o conștiință îndoielnică.

Puterea a fost întotdeauna un factor de a crea răul în lume. Cei care au avut puterea i-au supus prin forță pe cei lipsiți de apărare.

Probabil vă veți gândi imediat la forța fizică sau la forța militară. Dar aceste două exemple sunt doar cel mai des percepute forme de abuz de putere.

Fiecare om cu cât de mică și de lipsită de importanță putere, se manifestă abuziv față de cei din jurul său, atunci când aceștia nu au acea putere sau sunt dependenți de acel om care are acea putere.

De regulă așa se manifestă părinții față de copiii lor, bărbatul față de femeie, profesorii față de elevii și studenții lor, medicii față de asistenți si studenti, șefii față de subalterni... Și exemplele ar putea continua mult și bine. Spun de regulă, dar se întâmplă și în celălalt sens, atunci când se creează condițiile necesare.

Nu se poate rezolva problema abuzurilor de putere decât parțial, acolo unde se reclamă abuzul, iar uneori nici acolo unde se reclamă. Pentru că și cei care judecă abuzul, la rândul lor sunt abuzatori undeva.

Sau, am putea rezolva abuzul prin educație împotriva abuzurilor de orice fel ?

Limita de la care o acțiune devine un abuz ar trebui definită într-un dicționar al abuzurilor. Pentru că poți crea un abuz din aproape orice acțiune pe care ai puterea să o faci la un moment dat.

Dincolo de toate, cel mai puternic îl abuzează pe cel mai slab. Generații de oameni trăiesc mutilați psihic și fizic în urma abuzurilor, iar asta face lumea strâmbă și urâtă !
*

347 vizite

Comenteaza
Citeste si

Autoportret

O altfel de poezie


Citeste si

Mulțumesc

Rugăciune de mulțumire de la Domnul Dumnezeul Ființei Mele


Citeste si

Ziua de 10 Mai

Calendarul istoriei României


Citeste si

Luni

Nici iarba nu crește