Când înșeli.

Adulterul începe cu primul secret

Posted by EvaFirst on 2022-06-13 Psihologie

- A fost o dată sau de 7 ori?

- Ce anume? întreb eu.

- Partida de sex.

- Dar de ce contează numărul?

- Pentru că, dacă a fost o dată, înțeleg că a fost o greșeală și nu și-a dat seama. Îl /o iert! Dar, dacă a fost de 7 ori, înseamnă că m-a trădat și a avut o relație...

O conversație clasică despre trădare și despre cum încercăm să ne găsim explicații ca să mergem mai departe. E foarte dificil de acceptat că dintr-o dată nu mai suntem doi si avem și musafiri nedoriți în vizită. Dar și mai dificil este să continuăm relația respectivă și să reconstruim încrederea în noi și dintre noi.

Dar de fapt, adulterul începe cu primul secret și nu cu prima partidă de sex. Multe persoane cred că nu este nicio problemă în a avea un secret inocent față de partener. Dar cu primul secret și-a compromis propria sa încredere în relație în primul rând și nu pe cea a partenerului.

O mare parte din oameni au jucat în viața măcar unul din rolurile care poti fi jucate de „actorii de pe scena unei relații extraconjugale”. De la cel înșelat, la cel care înșală și la cel cu care se înșală. Din nefericire, niciunul dintre aceste roluri nu este câștigător pe termen lung.

Există multiple forme de adulter. Sexul este doar una dintre ele, percepută ca fiind cea mai gravă prin prisma invadării intimității - ultima barieră a nucleului de cuplu.

Dar de fapt, adulterul începe cu primul secret și nu cu prima partidă de sex. Multe persoane cred că nu este nicio problemă în a avea un secret inocent față de partener. Dar cu primul secret și-a compromis propria sa încredere în relație în primul rând și nu pe cea a partenerului.

Dacă ajung să fac și sex, deja nu mai contează numărul, pentru că am trecut prin toate tipurile de trădare si pașii preexistenți inițierii sexului.

Cu primul moment în care în mintea mea încep să îmi compar partenerul/a cu altcineva, chiar și cu un un partener ideal creat în imaginație, încep să trădez. Acela este momentul ZERO al adulterului.

Dacă ajung să fac și sex, deja nu mai contează numărul, pentru că am trecut prin toate tipurile de trădare si pașii preexistenți inițierii sexului.

Deja mi-am încălcat angajamentul față de mine și față de soțul/soția mea, am un secret față de partener, am un plan prin care construiesc în paralel o altă posibilă relație, mi-am trădat emoțional omul de lângă mine, cu siguranță că nu îmi mai pasă si arăt dezinteres atât din punct de vedere afectiv, cât și sexual și nu în ultimul rând nu arăt respect și apreciere față de persoana cu care am decis să îmi încep călătoria prin viața în doi. Viața în doi se transformă în două vieți paralele.

Dar revenind la sex, cercetările au arătat că în cuplurile heterosexuale, bărbatul inițiază o partidă de sex în proporție de 75%, iar femeia în proporție de 25% în primul an de căsnicie, iar în următorii ani raportul este de 60% la 40%.

În cuplurile în care a apărut un copil în primii 3 ani de căsnicie, raportul se schimbă dramatic. Nevoia bărbatului de a face sex fiind de 3 ori pe săptămână și a femeii de o dată la 2 săptămăni.

Un raport de 6:1, în care de 5 ori bărbatul rămâne cu nevoia nesatisfacută și cu multiple oportunități de a găsi soluții alternative.

Ca să îl citez pe renumitul comedian Billy Crystal, bărbații au nevoie doar de un loc ca să facă sex, pe când femeile au nevoie de un motiv.

Se știe că bărbații sunt înclinați să vadă sexul ca pe oricare altă funcție a organismului, ca de exemplu mâncatul, pe când femeile tind să îl coreleze cu emoțiile si conexiunea emoțională. Deci le este mult mai ușor să trădeze din acest punct de vedere.

Așadar, ce facem în cele 5 dăți rămase când partenera noastră nu e disponibilă pentru noi?

Nu e ușor nici pentru ea să își găsească resurse și să înțeleagă nevoia reală a soțului, dar nici pentru el să își gestioneze frustrarea și în același timp să nu caute alternative.

Poate că o contemplare la ipotezele din Teoria „Jocul Încrederii” (dr. John Gottman) vă ajută să vă alegeți partenerul potrivit, să începeți o relație sănătoasă și, dacă sunteți deja într-o relație, să nu lăsați invitați nepoftiți în cuplul vostru.

Ipotezele din Teoria „Jocul încrederii” sunt:

1. Dacă sunteți o persoană care are încredere în partener și partenerul este de încredere, vă crește calitatea vieții, sănătatea, fericirea și durata de viață cu 15 ani mai mult.

2. Dacă NU aveți încredere în omul de lângă voi, dar el totuși este de încredere, e ca și cum ați alege singurătatea și vă scade durata de viață cu 10 ani.

3. Dacă aveți încredere, dar el NU este de încredere, vă scade durata de viață cu 4-8 ani.

4. Dacă NU aveți încredere și nici el NU este de încredere, veți deveni în scurt timp un maestru în detectarea trădarii și e cazul să mergeți mai departe cautându-vă parteneri de încredere.

În concluzie, încrederea și angajamentul sunt pietrele de temelie ca să nu se ajungă la trădare și să vă creșteți calitatea vieții și speranța de viață cu 15 ani mai mult.


Nadia Gorduza
https://republica.ro/cand-inseli-adulterul-incepe-cu-primul-secret-nu-cu-prima-partida-de-sex

*

638 vizite

Comenteaza




Citeste si

Albinele

O viață de muncă


Citeste si

Covid19 - Iulie 2020

Nu, nu plătim prețul relaxării, plătim prețul lipsei de educație.


Citeste si

Analfabetism funcțional

Opinie contra opinie.


Citeste si

Gesturi

Limbajul trupului