Manipularea prin educație

Educația poate fi speculativă

Posted by Thomas on 2020-06-17 La ceai

Lipsa educației aduce cu sine multe neajunsuri.
Educația speculativă aduce cu sine numai neajunsuri.

Lipsa educației duce la divizarea societății pe tot felul de criterii: femei și bărbați, albi și negrii, națiuni superioare și națiuni inferioare. Educația speculativă cultivă aceste divizări ducând societate la extreme. Aceste extreme nu de puține ori au condus la conflicte, și chiar la războaie.

O educație corectă poate avea ca efect punerea de acord a membrilor societății asupra tuturor problemelor din societate și evitarea divizării, evitarea conflictelor.

Astăzi are prioritate educația tehnologică, apoi vine educația umanistă, dacă mai este loc și de aceasta. Învățăm mai întâi să folosim armele și apoi, dacă mai supraviețuim, învățăm să fim oameni.

Prin puterea exemplului creștem și ne formăm ca adulți normali, am spune, după ceea ce vedem în jurul nostru. Cu timpul, constatăm că ceea ce este în jurul nostru nu ne place. Vedem o mare diferență între ceea ce am dorit și ceea ce se poate. De fapt, ceea ce este în jurul nostru este creat tot de noi, prin puterea exemplului celor dinaintea noastră. Dacă ne uităm în trecut istoria ne arată că tot timpul au fost conflicte, războaie, orori. Așa este natura noastră ? Să nu fim capabili să schimbăm acest aspect ?

Se spune că nu putem schimba lumea. Dar nici nu trebuie să schimbăm lumea, trebuie să schimbăm modelul, exemplul după care cei tineri să se inspire, iar lumea se va schimba de la sine. Dacă noi creștem copiii, viitorul nostru, într-o lumină nouă, curată, lumea se va schimba în mai bine de la sine.
Un copil care se va naște într-o familie bună va avea parte de o educație superioară celui care se va naște într-o familie cu probleme sau cu mari probleme. Fiecare va copia, va înmagazina din comportamentul părinților, rudelor, celor din anturajul imediat, primele informații despre lumea din jur. Și așa va începe drumul lui în viață. Vă gândiți deja cine e în avantaj ? Dar vă gândiți și cine sunt mai mulți ? Sunt mai mulți cei care sunt în dezavantaj. Cei care vor crea normalitatea sunt cei mai mulți, adică cei care se nasc și se formează dezavantajați, cu sechele uneori grele, moștenite de la generația cu probleme care i-a născut.

Ca să vorbim de civilizație trebuie să existe civilizație. Dicționarul spune că civilizație este 1.nivel de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o epocă dată, a unui popor, a unui stat etc.; 2.nivel înalt de dezvoltare a unei societăți.

Există civilizație? Se poate spune că trăim civilizat dacă nu reușim să trecem peste barierele orgoliilor, naționalismului, intereselor materiale, etc. ? Se poate spune că trăim civilizat dacă nu reușim să găsim soluții reale și în folosul tuturor pentru a rezolva problemele societății ? Ce ne lipsește ?

Omenirea a dobândit, cu bine sau cu mai puțin bine, resursele și cunoștințele necesare pentru a rezolva problemele ce o rețin din evoluția către nivelul superior. Lipsește un anume tip de voință și curaj, un anume exemplu, care să convingă factorii de decizie să ia măsuri de schimbare a direcției de evoluție, dincolo de acele bariere de care vorbeam anterior, către viitorul civilizat, acel nivel superior de dezvoltare și înțelegere.

Antonio

*

1242 vizite

Comenteaza




Citeste si

Ciclic

Ce am fost și ce-am ajuns


Citeste si

Rostul cititului

Arta lecturii


Citeste si

Abuzul

Puterea


Citeste si

Într-un avion

Savanți de renume