Universul 25

Experimente terifiante din istoria științei

Posted by webmaster on 2022-01-02 Societate

Experimentul „Universul 25” este unul dintre cele mai terifiante experimente din istoria științei, care, prin comportamentul unei colonii de șoareci, este o încercare a oamenilor de știință de a explica societățile umane.

Ideea „Universului 25” a venit de la omul de știință american John Calhoun, care a creat o „lume ideală” în care sute de șoareci să trăiască și să se reproducă. Mai exact, Calhoun a construit așa-numitul „Paradis al șoarecilor”, un spațiu special amenajat unde rozătoarele aveau abundență de hrană și apă, precum și un spațiu mare de locuit.

La început a plasat patru perechi de șoareci care în scurt timp au început să se reproducă, rezultând creșterea rapidă a populației lor. Cu toate acestea, după 315 zile reproducerea lor a început să scadă semnificativ. Când numărul rozătoarelor a ajuns la 600, s-a format o ierarhie între ele și apoi au apărut așa-zișii nenorociți. Rozătoarele mai mari au început să atace grupul, rezultatul fiind că mulți masculi încep să se „prăbușească” psihologic. Drept urmare, femelele nu s-au protejat și, la rândul lor, au devenit agresive față de puii lor. Pe măsură ce timpul a trecut, femelele au arătat un comportament din ce în ce mai agresiv, elemente de izolare și lipsă de dispoziție reproductivă. S-a înregistrat o rată scăzută a natalității și, în același timp, o creștere a mortalității la rozătoarele mai Apoi, a apărut o nouă clasă de rozătoare masculine, așa-numiții „șoricei frumoși”. Au refuzat să se împerecheze cu femelele sau să „lupte” pentru spațiul lor. Nu le păsa decât de mâncare și somn. La un moment dat, „masculii frumoși” și „femelele izolate” constituiau majoritatea populației.

Potrivit lui Calhoun, faza morții a constat în două etape: „prima moarte” și „a doua moarte. Cea dintâi a fost caracterizată de pierderea scopului în viață dincolo de simpla existență – nici o dorință de împerechere, de creștere a populației sau de stabilire. Pe măsură ce timpul a trecut, mortalitatea juvenilă a ajuns la 100%, iar reproducerea a ajuns la zero. Printre șoarecii pe cale de dispariție, s-a observat homosexualitatea și, în același timp, canibalismul a crescut, în ciuda faptului că era mâncare din belșug.

La doi ani de la începerea experimentului, s-a născut ultimul bebeluș al coloniei. Până în 1973, el a ucis ultimul șoarece din Univers 25. John Calhoun a repetat același experiment de încă 25 de ori, iar de fiecare dată rezultatul a fost același.

Munca științifică a lui Calhoun a fost folosită ca model pentru interpretarea colapsului social, iar cercetările sale servesc ca punct central pentru studiul sociologiei urbane. În prezent asistăm la paralele directe în societatea de astăzi. Bărbați slabi, feminizați, fără abilități sau fără instincte de protecție, și femei prea agitate și agresive, fără instincte materne.


Text preluat

*

713 vizite

Comenteaza
Citeste si

Merităm Apocalipsa

Obsesia morții colective


Citeste si

De ce trădează femeile în dragoste?

De cine v-ați îndrăgostit?


Citeste si

Bizzfinder

Toate afacerile românești într-un singur catalog


Citeste si

Rug

O veche vină