Cu mască...

... sau mai bine fără mască ?

Posted by webmaster on 2020-09-28 Societate

Dacă era vreo campanie publicitară să purtăm mască ca să putem participa la o tombolă cu premiu de 1 milion de euro aveam câte două fiecare și pe față și pe ceafă. Contextul contează, uneori prea mult, așa este de alambicată firea omului. Ne strângem de bunăvoie cu o sfoară colorată și inconfortabilă de gât, purtăm costume în care aplecatul este sport olimpic și pantofi pe care dacă ne-ar forța cineva să-i încălțăm l-am alerga în picioarele goale.

Este puțin surprinzător că purtarea măștii a devenit o chestiunea atât de polarizantă, dar asta doar pentru că nu trecem dincolo de stratul superficial al problemei: masca. Putea să fie o brățară aromată, un coif de staniol sau o pelerină anti-Covid. Diferența care contează dintre mască și cravată nu este una de formă, ci de fond. Masca e obligatorie, cravata nu.

Revolta, justificată sau nu, este în adâncul ei împotriva constrângerii, nu a obiectului. Explicațiile științifice sunt inutile ca și datele statistice. De la restricțiile de viteză la încălzirea globală, lumea abundă de exemple unde în ciuda tuturor dovezilor și datelor posibile oamenii nu-și adaptează comportamentul individual pentru a obține un bine comun. N-am descoperit problema asta de ieri de azi.

Uneori soluția este semnalizarea și aplicarea foarte strictă a legii cum este în cazul circulației pe drumurile publice. Alteori este o combinație de lege, educație și motivație (fie ea și pecuniară) cum este în cazul reciclării. Alteori frica este suficientă cum este în cazul banalei uși cu cheie care ne protejează casele. Cu siguranță nu este lucru ușor să determini milioane de oameni să aibă același comportament și să creadă același lucru, oricâte dovezi științifice ai avea în desagă.

Putem accepta această realitate sau putem să o ignorăm crezând că repetând la nesfârșit că cine nu poartă mască e bou ne duce foarte departe. Democrațiile liberale sunt construcții în care cetățenii au spațiu să conteste autoritatea chiar și când această contestare este în detrimentul lor. Chiar și când o fac din prostie. Pe de altă parte și autoritățile au libertatea să aibă imaginație și să experimenteze.

Poate că dacă porți mască transportul public este gratuit. Poate că dacă nu vrei să porți mască, te înscrii într-un registru online și nu primești amendă, dar nici nu poți beneficia de tratament din bani publici dacă te infectezi cu coronavirus. Poate că familiile care nu au niciun caz în 2020 beneficiază de o modestă reducere a impozitului. Poate că deschidem restaurantele, dar cine nu respectă regulile își pierde licența pentru 12 luni. Poate găsim o cale să le oferim măști gratuite celor care câștigă doar salariul minim sau poate că poți beneficia de o reducere într-o clinică privată dacă ești de acord să participi la un curs online despre medicină.

Luați cu titlu de exemplu aceste câteva idei. Nu sunt cele mai bune. Ce vreau să spun este că pentru a ne atinge obiectivul este adesea mai benefic să fim ingenioși decât indignați și că există o combinație de lege, educație și motivație care va da rezultate mai bune decât ceea ce vedem astăzi și posibil cu mai puține costuri sociale și politice.

Nu zic pentru acum, pentru următoarea pandemie.

Radu Burnete,
Facebook 11.08.2020
https://www.facebook.com/radu.burnete/posts/10157038858612041

*

299 vizite

Comenteaza

Comentarii

Eric - 2020-08-11 12:12:10 - Nu vom fi pregatiti niciodata pentru nimic. Nu programam nimic pentru viitor. Consumam prezentul ca niste paraziti cu viata scurta. Totul este pentru azi.

*
Citeste si

Merităm Apocalipsa

Obsesia morții colective


Citeste si

De ce trădează femeile în dragoste?

De cine v-ați îndrăgostit?


Citeste si

Bizzfinder

Toate afacerile românești într-un singur catalog


Citeste si

Rug

O veche vină