Despre sinceritate azi

Habar nu am care e adevărul.

Posted by EvaFirst on 2020-08-08 La ceai

A fost sau nu a fost revoluție ?
Habar nu am care e adevărul.
A fost sau nu a fost covid ?
Așișderea. Adevărul îl cunosc foarte putini.
A fost sau nu a fost iubire ? Nimeni nu va ști.
Iar asta cu "a fost sau nu a fost " oamenii o au inca de când încercau să articuleze primele sunete. De la ying și yang. Încă de când au realizat că dacă exista alb e imposibil sa nu existe și negru. Pentru că e o lege naturala a firii.
Tot ce suie trebuie să și coboare la un moment dat. Noi , oamenii nu operam cu chestii infinite.
Tot ce e viata, trebuie sa se sfârșească la un moment dat.
Pe mine, ca om neatins de covid desi m-am plimbat încă de la început și am cunoscut mii de oameni fără nicio protecție personala din partea lor și care să mă ajute să îmi împlinesc nevoile, nu mă mai interesează dacă a fost / e sau nu covid.
Sunt interesata mai mult de efectul existenței acestui fenomen pentru că fenomenul exista fără niciun dubiu.
Covidul a fost ca un cutremur devastator. Ne-a arătat fiecăruia dintre noi ce am făcut până atunci și ne-a pus sa ne întrebăm ce vom face.
Eu cred că in goana lui abulică,rutinată și somnambula, omul avea nevoie de un cutremur. Sa nu îmi ziceți că ar exista cineva care sa nu fi luat parte voit sau nevoit la acest fenomen.
Un cutremur asta face, vine și te zguduie cu forța. Te provoacă să îți faci un bilanț , te așează jos și te pune sa îți culegi cioburile, ce mai găsești din ele și să vezi cum le poți lipi astfel încât să supraviețuiesti. Și realizezi că ai nevoie de alte coordonate. Că nu mai poți trage după tine o viață care era de mult țăndări doar că nu aveai curajul sa o recunoști sau erai prea satisfăcut de duhoarea cloacăi călduțe in care te scăldai și tu numeau asta confort.
Covidul v-a sechestrat in case astfel încât să vă cunoașteți mai bine.
Covidul v-a îngropat afaceri astfel încât să înțelegeți că a lua o bere din metro și a o aduce într-un local la un preț de 10 ori mai mare , nu e vreo afacere.
Covidul v-a arătat cam la ce nivel de educație vi-a adus sistemul copiii in măsura in care voi nici măcar nu ați știut in ce clasa e copilul.
Covidul v-a dat șansa să vă reevaluati mai toate relațiile. Și vi le-a reașezat in funcție de nevoile fiecaruia.
Covidul v-a scindat astfel încât beligeranții și combatanții sa se reașeze in tabere separate bazate pe afinități.
Și câte și mai câte a făcut covidul.
Un singur lucru nu a putut să facă. Unul singur.
Sa va așeze in oglinda , sa va forțeze sa vă întrebați cine sunteti cu adevărat. Sa va provoace in a va diseca întreaga ființă. Pentru că primul pas spre sinceritate e cel acela făcut cu voi înșivă.
Cine sunt eu , ce nevoi naturale am, ce imagine mi-am creat, cum pot să mă împlinesc astfel încât să nu mint pentru asta, sa nu calc pe nimeni pe cap, sa nu mă dau altfel decât sunt, sa atrag persoane sincere in viața mea. Sa nu ajung sa pun nevoile mele , din egoism , mai presus decât nevoile altor oameni cu care intru in contact și astfel să creez un joc de putere periculos. Nu . Asta niciun virus actual creat sau nu in laborator, nu o poate face.
Abia acum am putea vorbi de o problema planetara. Sinceritatea cu tine însuți. Covidul e pistol cu apa.
Poate am făcut chimio cândva și nu mai am dinți. Și societatea te taxează daca zâmbești fără dinți. Ești pus la zidul infamiei. Ești agresat cu apelative că nici măcar o musca nu s-ar da la tine.
Poate ai fost depresiv și ți-ai înecat neputina in alcool și corpul tau a luat-o razna mai ales daca l-ai și neglijat. Și societatea te pune la zidul infamiei. Tu nu vei mai putea in veci sa te apropii nici de o musca pentru că porți colanți deși ai o sută de kg.
Poate ai suferit o intervenție chirurgicală și ai făcut aderente care ți-au slăbit flexibilitatea.
Poate nu ai găsit un job pe măsură pregătirii tale și a firii tale care a refuzat constant sa mănânce banii contribuabililor in tot fel de funcții închipuite pe la stat sau nu ai putut să calci pe cap pe amărâtul ăla de la butic ce vinde 3 țigări și zece caramele fiind un mare evazionist.
Poate ai fost fraierit de atâtea ori încât îți imaginezi că altceva decât să fii abuzat toată viața, nu mai speri sa ți se întâmple.
Poate ai vrut și tu să minți și să înșeli dar nefiind in natură ta ți-a ieșit prost.
Poate ai vrut să faci copii și ai realizat că nu ai cu cine pt că nu te-ai văzut niciodată in postura de părinte singur.
Poate ai suferit nedreptăți fiind atât de naiv încât să crezi și să decartezi in promisiuni deșarte.
Poate nu ți-ai trăit viata până acum așa cum ți-ai dorit ci doar te-ai lăsat dus de val așteptând să fii surprins unde se va opri pluta firava pe care stai.
Și toate astea trebuie sa ți le recunoști și doare.
Trebuie sa ți le asumi și nu ști cum.
Dacă ești isteț realizezi că degeaba îți sugi burta, degeaba pui filtre la poze, degeaba îți pui un os de peste in lipsa maselelor, degeaba îți pui ruj roșu, și culori fost stichii in cap, degeaba te îmbraci ca diavolul de la Prada, sau îți pui perla de cultura, oglinda nu reflecta decât FIINTA TA.
Înainte de a-i păcăli pe ceilalți doar pentru că nu îți place ce vezi in oglinda și oricum nu ai chef să muncești sa schimbi ceva , doar pentru că vrei validari IMEDIAT astfel încât să mai poți înota in ciorba călduță, gândește-te mai întâi daca merita. Gândește-te daca efortul depus in a prezenta o imagine falsa e echivalent cu satisfacțiile obținute prin minciună.
Pentru că știi ceva ? Oglinda aia va muri odată cu tine și te va bântui până la ultima suflare.
Un weekend estival binefăcător va urez. ❤️


Cerasela Cilibon
Facebook, 08.08.2020

*

342 vizite

Comenteaza
Citeste si

Autoportret

O altfel de poezie


Citeste si

Mulțumesc

Rugăciune de mulțumire de la Domnul Dumnezeul Ființei Mele


Citeste si

Abuzul

Puterea


Citeste si

Fățărnicie

Ajută-ne Dumnezeule!