Merităm Apocalipsa

Obsesia morții colective

Posted by EvaFirst on 2022-09-19 Societate

Cu 210 ani în urmă, pe 15 septembrie 1812, Moscova era cuprinsă de incendii uriașe și explozii declanșate de către ruși. Pentru că intrarea armatei lui Napoleon în oraș nu mai putea fi oprită, au ales autodistrugerea. Și n-a fost vorba de tactica „pământului pârjolit”, care înseamnă arderea grânelor, otrăvirea fântânilor, uciderea animalelor. Ci de transformarea în ruine a Universității de Stat din Moscova, a marii biblioteci Buturlin, a teatrelor Petrovski și Arbatski. Un număr imens de opere de artă și documente istorice unicat au fost făcute scrum. 12 000 de oameni, care nu apucaseră să fugă, au pierit. Între ei, 2.000 de soldați ruși răniți au fost sacrificați fără ezitare. 70% din casele Moscovei au ars, ca și 129 din cele 329 de biserici.

Acest autodafé e prezentat cu mândrie de istoriile oficiale rusești. Obsesia imperială, de a stăpâni alte popoare, care îi bântuie încă de pe vremea lui Ivan cel Groaznic, nu e concurată, în conștiința colectivă a rușilor, decât de obsesia morții colective. De disprețul pentru viața umană. În primul război mondial, Rusia a avut cele mai mari pierderi, peste 2 milioane de militari, trimiși la moarte sigură de trufia, incompetența și corupția conducătorilor. În al doilea, după începutul strategic catastrofal, pricinuit de el însuși, Stalin a vărsat milioane după milioane de soldați aduși din imensitatea Rusiei ca hrană pentru mitralierele germane. Acum, corespondentul oficial în Ucraina al postului Rossiya 1, Sladkov, a pronunțat în direct următoarea frază: „Pierdem un număr imens de oameni, avem răniți, avem... mari succese!”. Nu e o scăpare, nu e o eroare, gura politrukului adevăr grăiește: puzderia de ruși morți sunt și ei o măsură a succesului... Ca și comandanții care ar trebui împușcați pe loc pentru căderea frontului din Ucraina, cum cere propagandistul-șef, craniul vorbitor, Soloviov.

Iată de ce mă tem să sper că Rusia va fi învinsă. Dictatura lui Putin e în stare să nu accepte înfrângerea, recurgând la acte de terorism sinucigaș, chiar nuclear, la nivel global, fără să-i pese câți ruși vor mai muri.

Nu pot să consider doar o fanfaronadă sinistră zicerea lui Medvedev, Putin bis: „Țările occidentale nu vor mai putea să stea în casele și apartamentele lor confortabile, râzând de modul în care slăbesc cu grijă Rusia prin proxy. Totul se aprinde în jurul lor. Popoarele lor vor simți durerea din plin. Pământul lor va arde și betoanele se vor topi. Vom suferi și noi mult. În toată lumea va fi foarte, foarte rău. La urma urmei, se spune: «A treia parte din oameni a fost ucisă de aceste trei urgii: de focul, de fumul și de pucioasa care ieșeau din gurile lor (Apocalipsa, 9-18)» ”.


Cristian Tudor Popescu
https://republica.ro/meritam-apocalipsa

*

344 vizite

Comenteaza
Citeste si

Autoportret

O altfel de poezie


Citeste si

Mulțumesc

Rugăciune de mulțumire de la Domnul Dumnezeul Ființei Mele


Citeste si

Ziua de 10 Mai

Calendarul istoriei României


Citeste si

Luni

Nici iarba nu crește